Terugblik Nieuwjaarsborrel

VICK NIEUWJAARSBORREL

Traditioneel werd de eerste nieuwjaarsborrel in de Brabantse Kempen, die van het VICK, weer druk bezocht. De leden van het VICK en hun partners werden ontvangen met een glas lekkere glühwein en een broodje handgemaakte ‘hot dog’ van de green egg.

Zoals te doen gebruikelijk werd het nieuwe kalenderjaar ‘geopend’ met de nieuwjaarsboodschap van de voorzitter van het VICK, Mario van Leeuwen. Hij stelde met een glimlach vast dat de opkomst van de vele nieuwe leden en het feit dat partners van de leden ook ruim vertegenwoordigd waren, bewijst dat, ondanks de gevorderde leeftijd  van het VICK, deze vereniging nog steeds springlevend is!
En natuurlijk benoemde hij nadrukkelijk het jubileumjaar 2019. Het komende kalenderjaar is het VICK vijftig jaar in de regio actief en dit zal zich dit jaar kenmerken door een aantal bijzondere activiteiten.

Naast deze ontwikkelingen en gebeurtenissen bij het VICK wees hij de aanwezige ondernemers op de veranderende kijk van onze jongere generatie werknemers op het begrip ‘werk’. “Hier ligt een belangrijke uitdaging voor u als werkgever”, aldus Mario van Leeuwen, “Onze werknemers zijn immers het kapitaal van onze ondernemingen.”
U kunt de inhoud van deze opmerkelijke nieuwjaarsboodschap teruglezen op onze website.

Daaropvolgend werd ‘het podium vrijgemaakt’ voor Stan Kwinten (Meat Friends) die de aanwezigen uitleg gaf over de in de laatste twintig jaar gewijzigde verhoudingen tussen de veehouderij en de industrie.
Met name de invloed van de mondialisering, de internationalisering en monopolisering van de productie en de detailhandel, is van invloed geweest op deze bedrijfstak. Daarbij is de zogenaamde ‘vierkantsverwaarding’ een cruciale factor geworden. De gezamenlijke opbrengst van de goed en minder goed verkoopbare delen bepaalt namelijk de economische waarde van het hele karkas. Het bepaalt mede hoe aantrekkelijk het voor de veehouder en de verwerker is om dieren voor concepten te houden en te verwerken.
Want niet alle delen even geliefd bij consumenten. In Nederland worden van een varken de oren, de neus, de poten en de staart nauwelijks gegeten. In Azië zijn ze een delicatesse. Zo is er in Amerika veel meer vraag naar spareribs dan in Europa.

Een interessante uiteenzetting met probleemstellingen en oplossingen die u mogelijk één op één kan spiegelen op uw eigen organisatie.
Om toch ook nog uiting te geven aan het authentieke vakmanschap van de ambachtelijke slager demonstreerde de heer Kwinten vervolgens ‘live’ welke eetbare producten een herten-rug biedt en hoe de uiteindelijke kiloprijs kan worden bepaald.

Tenslotte genoten we gezamenlijk van uitstekende hapjes en drankjes, geserveerd door het team van Restaurant Crijns in Bladel.
Het werd wederom duidelijk waarom het VICK dié exclusieve netwerkclub is waar Kempische ondernemers zich thuis voelen.

Het VICK wenst u een mooi 2019, met vooral een goede gezondheid, successen en geluk, toe!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *